SEO – Zoekmachine optimalisatie
Voordat we ingaan op wat SEO is, is het belangrijker om te weten: waarom is SEO noodzakelijk?
Veel bedrijven, klein of groot, hebben websites. Dat is altijd de juiste stap, gezien tegenwoordig jouw website jouw visitekaartje is, echter veel van deze websites zijn onvindbaar in de zoekmachines, daarmee bedoelen we niet zichtbaar op de eerste pagina van de zoekresultaten, zogenaamde SERP (Search Engine Results Page).
Je zult het vast herkennen: je bent bijvoorbeeld op zoek naar een schildersbedrijf in jouw buurt.
Klik jij ook door naar pagina 6 voor een schilder? Of bekijk je slechts de resultaten op pagina 1?
Op welke pagina staat jouw bedrijf nu als een klant op zoek is naar een product en/of service die jij levert?
Daarom is het belangrijk om SEO toe te passen zodat jouw website ook daadwerkelijk hoog rankt en jouw website goed gevonden wordt! Laten we nu ingaan op: wat is SEO.
SEO is de afkorting voor Search Engine Optimization ofwel zoekmachineoptimalisatie.
De term zegt het eigenlijk al: het optimaliseren van jouw website voor de zoekmachines voor bepaalde zoektermen. Een website die goed en juist is geoptimaliseerd, zal hoog in de zoekresultaten van de zoekmachines verschijnen zoals Google™, Bing™ en Yahoo™ voor een specifieke zoekterm. Websites die hoog in de zoekresultaten verschijnen zullen daardoor ook snel en gemakkelijk gevonden worden door de ideale klanten!
SEO omvat alle activiteiten die verricht worden aan een website om zo hoog mogelijk op een organische (natuurlijke, en dus niet-betaalde) wijze in de zoekresultaten van een zoekmachine te komen. Dit in tegenstelling tot SEA (Search Engine Advertising) waarbij tegen betaling je website boven en/of naast de natuurlijke zoekresultaten wordt weergegeven. Deze betaalde manier van adverteren is duidelijk te herkennen aan het icoontje “ADV” (advertentie).

De eerste 4 resultaten zijn betaalde advertenties (SEA) en het 5e resultaat is een organische (niet-betaalde) zoekresultaat
De adverteerder die gebruikt maakt van SEA betaalt elke keer een vast bedrag zodra een bezoeker op de advertentie/website klikt. Afhankelijk van de populariteit van een zoekterm kunnen de kosten variëren van honderd tot zelfs duizenden euro’s per maand. Het meest bekende advertentieprogramma is die van Google™, namelijk Google AdWords™. SEO en SEA zijn samen SEM (Search Engine Marketing).
SEO heeft dus duidelijk een groot voordeel: bij een goed geoptimaliseerde website hoef je geen extra inspanningen te doen om met je website in de top tien van zoekresultaten te verschijnen, omdat je de zoekmachine gewoon zijn werk laat doen. Eveneens betaal je niet elke keer extra kosten zodra een bezoeker op je website klikt, dus geen extra kosten, en dus gratis!
Om te weten hoe jouw website exact op een organische wijze bovenaan de zoekresultaten verschijnt, is het goed om eerst te weten hoe zoekmachines werken. Lees hieronder verder.
Wees net als Google: service en kwaliteitsgericht
Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen Google™. Het is momenteel de grootste zoekmachine ter wereld. Wist je dat Google™ de enige website ter wereld is waarvan de merknaam als werkwoord wordt gebruikt, en synoniem is van het opzoeken van iets op het internet?
“Weet je het antwoord niet? Ik google het wel eventjes”
Google kun je zien als een dienstverlener waarbij het verschaffen van de juiste informatie aan de klant c.q. bezoeker de belangrijkste dienstverlening is. Zoals bij elke dienstverlener verwacht je als klant dat er goede en juiste service verleend wordt zodra je er gebruik van maakt. Hetzelfde is van toepassing bij zoekmachines. Bijvoorbeeld: als ik informatie wil vinden over een SEO specialist in Utrecht en als zoekterm “SEO specialist Utrecht” intyp, wil ik geen zoekresultaten van de zoekmachine krijgen met een lijst van SEO specialisten in Groningen. Ander voorbeeld: als ik op zoek ben naar een “huisarts in Den Haag” wil ik geen resultaten krijgen van dierenartsen in Den Haag.
Uitgaande van het verlenen van de juiste dienst van Google™ en andere zoekmachines is het de plicht van de zoekmachines om de gebruiker waardevolle informatie te geven. Eveneens dient de informatie juist, relevant, betrouwbaar, begrijpelijk en kwalitatief te zijn. Om dit te bewerkstelligen maken zoekmachines gebruik van zogenaamde zoekalgoritmes. Het is dus de taak van zoekalgoritmes om naar aanleiding van een zoekopdracht het gehele wereldwijde web af te zoeken en de meest betrouwbare, relevante en populaire websites te vinden tussen alle miljoenen beschikbare websites. Zoekalgoritmes doen dus zo goed mogelijk het werk om websites met de juiste informatie in de zoekresultaten aan te leveren die voldoen aan alle waarden van de zoekmachine.
Met bovenstaand gegeven is de som makkelijk gemaakt: om hoog in de zoekresultaten van de zoekmachines te komen, dient jouw website zoveel mogelijk aan deze waarden te voldoen. Indien jouw website bijvoorbeeld niet relevant of onbetrouwbaar is, zal jouw website niet hoog in de ranking verschijnen of nog erger, helemaal niet getoond worden in de zoekresultaten. Het is dus belangrijk dat jouw website waardevolle, juiste, relevante, betrouwbare, begrijpelijke en kwalitatief goede informatie weergeeft. Om aan al deze waarden te voldoen, is kennis van een SEO specialist nodig.
Welke activiteiten verricht een SEO specialist? En kan ik dat niet zelf doen dan?
Laten we het niet ingewikkelder maken dan het is: SEO is niet iets mysterieus. Het is iets wat je moet weten en goed moet kunnen. Dan rijst uiteraard de vraag: kan ik zelf mijn website niet ‘waardevol’ maken in de ogen van Google™? Is SEO zo moeilijk dan?
Vergelijk het met het vervangen van de accu van je auto. Voor een automonteur is het vervangen van de accu een eitje en voor een leek abracadabra. Waarom kan de één wel een accu vervangen en de ander niet? Simpel, de één heeft het ooit geleerd en is er een specialist in geworden en de ander heeft noch tijd noch moeite gespaard het eigen te maken. Hetzelfde geldt voor SEO. Alles kun je leren in het leven, zolang je er maar de tijd en middelen voor hebt. Het goed en correct uitvoeren van zoekmachine optimalisatie vereist de nodige kennis en ervaring. Om deze redenen kun je SEO het beste uitbesteden aan een SEO specialist.
Een SEO specialist of SEO expert houdt zich onder andere bezig met on-page factoren en off-page factoren.
On-page factoren zijn alle factoren welke geoptimaliseerd kunnen worden aan je website waardoor het ‘waardevoller’ wordt in de ogen van zoekmachines. Indien je website waardevol is en dus relevant is, zal deze hoger eindigen in de zoekresultaten van de zoekmachines.
Voorbeelden van on-page SEO
- Optimalisatie van permalinks
- Optimalisatie van de titels van de website pagina(‘s)
- Optimalisatie van de meta beschrijving
- Optimalisatie van de content (o.a. teksten, afbeeldingen)
- Optimalisatie van de innerlinks
Dit zijn deels taken die je ook zelf kunt uitvoeren bij (het bouwen van) je website. Lees onze andere blogs voor DIY SEO tips. Het zijn soms kleine veranderingen die veel teweeg kunnen brengen.
Off-page factoren zijn alle factoren die ‘buiten’ je website vallen. Hierbij kunt je onder andere denken aan het verkrijgen van zogenaamde backlinks. Met de enorme opkomst van sociale media is dit inmiddels een belangrijke toevoeging als het gaat om off-page optimalisatie.
Om als SEO specialist het werk goed uit te kunnen voeren, is naast veel ervaring, logica, het up-to-date blijven van de veranderde ‘waarden’ van de zoekmachines ook ondersteuning van diverse software tools van belang. Voorbeelden van SEO software tools zijn Majestic, Ahrefs, MOZ, SEMRush en Screaming Frog.
Geen zin om alles te lezen en wil je in slechts 2 minuten een goede indruk krijgen van SEO en wat het voor jou kan betekenen? Bekijk dan hieronder het (Engelstalig) filmpje van een concullega uit de VS.
#seo
#searchengineoptimization
#zoekmachineoptimatlisatie
#socialmedia
#marketing
Over River Vault Marketing
Wij bieden niet alleen zoekmachine optimalisatie aan, maar ook creatie en/of verbetering van jouw Social Media. Bekijk onze homepagina https://www.rivervaultmarketing.nl/ en zie daar al onze Social Media accounts: (Facebook, Twitter, Linkedin YouTube en Google+)